Farmor Mathilda

 
 

Vingården har fått sitt namn av Malou´s Farmor som hette Mathilda.
Hon föddes 1867 i Fjälastorp, alldeles i närheten där St Arilds golfbana idag ligger. Båda hennes föräldrar härstammar ifrån gårdar i  Stubbarps och Flundrarps byar. Så där vingården idag ligger, är omgivningar som Mathilda var väl förtrogen med.

Mathilda gifte sig 23 år gammal med Severin och flyttade då till hans släktgård Åsbacka. Det var en stor gård med många djur och ett tiotal anställda. Efterhand växte familjen och 10 barn föddes. Hushållet var stort och varje dag serverades mat till ett trettiotal personer. Mathilda ansvarade för allt och var omvittnat en klok och duktig kvinna. Många var det också som vände sig till henne och bad om råd och pengar och behövde sällan gå lottlös därifrån. Mathilda dog 1948, 80 år gammal, efter ett långt och verksamt liv.

Yngste sonen Folke (som alltså var Malou´s pappa) tog så småningom över Åsbacka Gård. Idag är det hans son Carl-Ragnar som bor där. Intresse för natur och växtlighet finns alltså i släkten och anlag för driftighet och entreprenörskap har gått i arv. Nu är det Malou och hennes man C-M som förvaltar minnet av Farmor Mathilda genom Vingården Villa Mathilda.